Pekné nedeľné popoludnie prajem. Ja s rodinou si krásne počasie a relaxačnú nedeľu užívame a vychutnávame si vynikajúcu, zdravú a fit mrkvovú tortičku. Mrkva je všeobecne známa svojim vitamínom A, ktorý pomáha k lepšiemu zdraku, ale to je len jedna z množstva kvalít, ktoré tradičná mrkva má. Mrkva je bohatá i na vitamíny B,C,D a E. Mrkva je významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje magnézium, vápnik i železo. Mrkva je plná antioxidantov a plná vlákniny. Na druhej strane obsahuje minimum tukov a cukrov. Skrátka vynikajúca plodina plná sily, pochádzajúcej z jej vitamínov a ostatných obsahujúcich látok.
Na naše zdravie tiež vplýva tým, že znižuje hladinu cholesterolu a uľahčuje trávenie.
Tak s radošou k pečeniu tejto zdravej dobroty!
Suroviny:
Celozrnná múka 250 g
Trstinový cukor 200g
Prášok do pečiva 1
Škorica 1 Čl
Vajcia 2
Olej 90 ml
Pomarančová šťava 60 ml
Nahrubo nastrúhaná mrkva 450g
Pomarančová kôra
Strúhaný zázvor 1/2 PL
Vlažské orechy 50g
Hrozienka 100g
Krém:
Maslo 2 PL
Med 3 PL
Jemný tvaroh 250g
Postup:
V jednej miske zmiešame suché suroviny(múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu) a v druhej tekuté suroviny(žltky, olej a pomarančovú šťavu). K sypkým suroviná počastiach pridávame tekuté a premiešavame. Do cesta jemne primiešame sneh z bielkov. Na záver pridáme hroznienka, zázvor a orechy.
Dno tortovej formy vystelieme papierom a boky potrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto upečieme pri teplote 170°C asi 50 minúť. Tortu necháme vychladnúť a stiahneme z papiera.
Krém:
Maslo s medom vyšľaháme a postupne zašľahávame aj jemný tvaroh.
Tortu potrieme krémom a môžme dozdobiť pomarančovou kôrou.
Dobrú chuť!
-L-
—————